The Great Rock`n`Roll Swindle
music — UK — 1979

7.5
"Lielā rokenrola krāpšana" ir filma par/ar Sex Pistols un dubultalbūms. Šoreiz - par albūmu. Tas nav īsts Sex Pistols albūms, jo Džonijs Rotens tajā atteicās piedalīties (vēlāk būs skaidrs - kāpēc), bet tas nekas - pārējie dalībnieki neatteicās piedalīties.
Vispār jau šī ieraksta galvenais varonis ir Stīvs Maklārens, Pistoļu radītājs un producents, kurš ar šo veidojumu gribēja paziņot pasaulei, ka pankroku viņš ir izdomājis kā prikolu, lai nokāstu iespējami vairāk naudas (kā arī patiesībā ir). Šis nav pankroka albūms, tur nav šaubu, ne velti albūmu ievada 4 minūtes garš orķestrāls skaņdarbs, kurā Maklārens čukst savu plānu, kā iekarot rokenrola industriju.
Un tālākais arī ir pietiekami liels sviests, bet tik jautrs sviests, ka tev nerodas sajūta, ka šie visi cilvēki ir blēži, kuri pārvērta pankroku par izsmieklu, bet gan tev liek pārsteigumā sist plaukstas, jo šis ieraksts ir savā veidā perfekts. Tipisks apliecinājums tam ir 6 minūtes garais "Johnny B. Goode / Roadrunner" izpildījums, kurā izrādās, ka Rottens nezina nevienu vārdu no šo abu dziesmu teksta, tāpēc viņš tikai žēlojas par to, ka viņš nezin tekstu, un taisa muļķīgas skaņas, bet kaut kāda iemesla dēļ tas skan lieliski. Protams, Sex Pistols lielāko grāvēju New-Wave stila medlijs (kurā, protams, piedalās ar SP absolūti nesaistīti cilvēki) ir tikai viena no daudzajām šī dīvainā veidojuma sastāvdaļām. Reizēm viņiem izdodas kaut ko izpildīt pietiekami pretīgi - tā The Who "Substitute" es tomēr labprātāk pistoļu izpildījumā neklausītos. Reizēm ieraksts vienkārši ir draņķīgas kvalitātes un bezmērķīgs ("Don`t give me no lip child"), bet reizēm šis sviests ir vienkārši fenomenāls - vismaz savādāk es nevaru raksturot uz akordeona spēlētu un franciski iedziedātu "Anarchy in the UK" versiju, kura lieliski iederētos filmā par Amēliju.
Šeit atrodams arī labākais izpildījums vienīgajam Sid Vicios "hitam" (ja to tā var nosaukt) - klasiskajai Sinatras "My Way", vispār jau jūtams, ka patiesībā Pistoles bija tikai nevainīga un draudzīga poproka grupa, ko apliecina tas, ka viņi izpilda gan "The Monkees" dziesmu, gan "Something else", kas izklausās pēc tipiskas meiteņu grupas dziesmas, gan "Rock around the clock". No pancīgajām dziesmām labākā droši vien ir "No one is innocent", bet arī ieraksta tituldziesma "The Great Rock`n`roll swindle" ir laba. Un noslēdzošais orķestrālais "Who killed Bambi" ir vienkārši fenomenāli smieklīgi stulbs.
Īsi sakot - šis ieraksts ir absolūts 100% sviests, bet vismaz par 90% šis sviests ir garšīgs.
2008-01-11
comments powered by Disqus