No Country for Old Men
film — USA — 2007

7.5
Es droši vien riskētu zaudēt pēdējās cieņas atliekas to cilvēku acīs, kuri uzskatāmi par lielākiem vai mazākiem kino ekspertiem, ja paziņotu, ka "No Country for Old Men", manuprāt, nav ne tikai 2007.gada labākā filma, bet pat gada filmu pirmajā pieciniekā tai nebūtu vietas. Tāpēc varbūt labāk būtu šo aprakstu nerakstīt un izlikties, ka es šo filmu nemaz neesmu redzējis, teikt - jā, droši vien tā ir izcila filma, bet man ir aizspriedumi pret Tomiju Lī Džonsu, jo man viņš vienmēr jūk ar kādreizējo Pamelas vīru Motley Crue dalībnieku Tomiju Lī (ne-Džonsu). Bet es esmu fenomenāli godīgs cilvēks, tāpēc atklāšu visas kārtis - es esmu noskatījies "No Country for Old Men" un man šī filma likās tāds 7-7.5 līmeņa kino, ne vairāk. Akmeņus var paņemt jebkurā ceļa malā.
Par šo filmu biju dzirdējis tikai dažus faktus, proti:
1) tā ir izcila
2) tajā piedalās Javier Bardem
3) tā ir vismaz tikpat laba kā Fargo
4) tā ir ļoti drūma.
Pilnībā varu piekrist vien tam, ka tur ir Javier Bardem (Sea Inside, Goyas Ghosts). Saturiski tas ir trilleris ar trim centrālajiem varoņiem - veco šerifu, trako slepkavnieku (Bardems) un veci, kurš grib izdzīvot. Bardema varonis filmas gaitā nogalina stipri daudz cilvēkus, daļu kadrā, daļu aizkadrā, šerifs nekādi viņam netiek klāt, bet ar trešo veci slepkavnieks spēlē kaķa-peles spēli.
Nofilmēts tas ir skaisti, dialogi ir brīžiem ģeniāli - Bardem varonis ir patiešām riktīgākā odziņa, vēl ir labs "kovbojs" - vēsais tips, monētas mešana kā dzīvības/nāves jautājums man patika. Un tomēr no gada izcilākās filmas es jau nu noteikti biju gaidījis kaut ko vairāk. Līdzīgi, kā pagājušogad tas bija ar Departed - es šajā filmā nesaskatīju to odziņu, kas šo filmu padara par pretendenti uz izcilību. Jā, režisori atgriezušies pie tēmas, kas viņiem iepriekš ir ļoti labi padevusies, jā - superīga aktierspēle, jā - pietiekami interesanti viss izspēlēts. Bet - manā uztverē tā nav gada labākā filma. Es pagaidām vēl nezinu, kas ir, bet ne "No Country for Old Men". Un tas, cik Oskarus tā saņems, manu viedokli nemainīs.
2008-01-13
comments powered by Disqus