Galapagos
film — UK — 2007

7.5
BBC Galapagu salu raidījumu ciklu (3 raidījumi x 45 minūtes) var uzskatīt par tādu kā "Planet Earth" turpinājumu, jo Galapagu salas patiešām nav gluži pārējās pasaules sastāvdaļa, bet gan drīzāk vēl viena pasaule pasaulē. Protams, mūsdienu globalizācija, tūrisms un citas kaites arī šīm salām ir liegušas saglabāt savu vēsturisko statusu (es kā naivulis biju domājis, ka salās tūristus tik brīvi nelaiž, bet nauda paliek nauda...), taču Galapagu salām joprojām nav ekvivalenta uz Zemeslodes un ļoti cerams, ka cilvēka idiotiskā darbība, globālā sasilšana un citi mēsli tās pārskatāmā nākotnē neiznīcinās.
Tomēr šoreiz - mazliet par raidījumiem. Tajos fona balsi ierunājusi pazīstamā aktrise Tilda Svindone, kas, protams, runāt māk, lai gan klasiskais dokumentālo filmu vecis man patīk labāk. Šajā raidījumu ciklā tiek sniegts pārskats par vairākām salu grupas salām, lai arī man gribētos, lai šis stāstījums būtu vairāk strukturēts, kamēr reāli ir tā, ka katra sērija koncentrējas uz kādu konkrētu salu eksistences aspektu, diezgan intensīvi atkārtojot materiālu starp sērijām, kas nav īpaši forši, jo pat skatoties 3.sēriju ar vairāku nedēļu intervālu pēc pirmajām divām, tāpat pārāk labi varēja just atkārtošanos, tā kā tādā "Previously on Lost".
Vēl viena lieta, ko es īsti nesapratu - vai visi zemūdens kadri filmā bija filmēti, vai arī tika izmantots CGI. It kā būtu loģiski, ka datorefekti zivju ģenerēšanai izmantoti netiek, bet brīžiem kadri izskatījās baigi datorizēti, nu, nezinu.
Katrā ziņā raidījumi ir pietiekami interesanti un informatīvi (ja ignorē atkārtošanos), taču atšķirībā no "Planet Earth" par revolūciju dokumentālajā dabas kino diez vai to varētu nosaukt.
2008-01-13
comments powered by Disqus