The Band`s Visit
film — Israel — 2007

8.5
Izvēloties skatīties filmu no Izraēlas, es noteikti biju paredzējis, ka tā nedrīkst būt nekāda drāma par Holokaustu vai psiholoģisks gabals par Izraēlas-Palestīnas, Izraēlas-Arābu pasaules un tamlīdzīgām problēmām. Nē, es gribēju skatīties kārtīgu komēdiju, un tādu es arī dabūju.
Patiesību sakot, "The Band`s Visit" man izrādījās vairāk nekā patīkams pārsteigums - šī filma bija tik laba, ka es kaut ko tādu nebiju gaidījis. It kā situācijā nekā tāda fenomenāla - policijas orķestris no Ēģiptes ieradies Izraēlā, lai tur nospēlētu koncertu kādas pilsētas arābu centra atklāšanā, bet izrādās, ka viņi sajaukuši pilsētu un nonākuši kaut kādā gaužām sīkā miestiņā, kurā ne tikai arābu, bet pat ebreju kultūras centra nav. Un sanāk tā, ka viņiem tur jāpaliek pa nakti, lai nākamajā rītā varētu doties tālāk, bet nedz viesnīcas, kur palikt, nedz Izraēlas naudas, ko maksāt, viņiem nav. Tad nu sanāk, ka orķestra dalībnieki tiek sadalīti starp trim vietējiem iedzīvotājiem, pie kuriem tie tad arī paliek.
Šis nu ir tas gadījums, kad man pat pārāk stāstīt negribās - šo filmu vajag redzēt un nevis atstāstīt. Katrā ziņā tā ir tāda, kādu es iepriekš nekad nebiju redzējis - ja tu spēj iedomāties filmu, kurā ir daudz arābu un daudz ebreju un nav vispār ne miņas no politikas, savstarpējo tautu attiecībām utt., tad šī droši vien ir tā filma, ko tu iedomājies. Es biju tik ļoti patīkami pārsteigts, ka vēl joprojām tāds esmu.
2008-02-10
comments powered by Disqus