101 Reykjavik
film — Iceland — 2000

7.0
"Reikjavikas 101.rajons" ir islandiešu drāma par kādu vīrieti ar diezgan izteiktām rakstura problēmām. Tās galvenais varonis Hlinurs ir datortārps bezdarbnieks, kas savos teju trīsdesmit gados dzīvo pie mātes un lielāko dienas laiku pavada, apmeklējot dažādus pornosaitus. Vēl viņam gadās reizēm kāds sakars ar sievieti, bet nosaukt par piesātinātu viņa dzīvi nevar nekādā veidā. Pārmaiņas sākas, kad pie viņa un mātes uz laiku apmetas seksapīla spāniete Lola, kas turklāt vēl ir lesbiete un viņa mātes mīļākā.
Tā nu ir tiesa - no vēsajiem islandiešiem šādu filmu par aizliegto mīlestību, homoseksuālismu, dzīves bezjēdzīgumu un nežēlīgām seksa ballītēm es gaidījis nebiju. Drāma par pensionāru zvejnieku - to es varētu saprast. Bet vīrietis, kas piedzēries drāž (tieši tā) savas mātes mīļāko - sievieti, personāži, kuriem kailums ir tikpat dabisks kā man - Selgas cepumi ar šokolādes garšu, tas galīgi man nešķiet Islandei raksturīgi. Lai gan - droši vien esmu parasts mazs naivulis, kas neko nezina par dzīves reālijām.
Dažas šīs filmas ainas savā šokējošumā ir vienkārši pārsteidzošas. Viena no tām ir tāda, kur kādā tusiņā Hlinurs ieiet istabā, kur kāds pārītis kaislīgi mīlējas, apsēžas uz krēsla, smēķē un ar saviem komentāriem diezgan pamatīgi sabojā jaunajiem cilvēkiem viņu nodarbošanos. Frāzes no kategorijas: "Jūs neesat pietiekami enerģiski un daudzveidīgi, pamainiet pozas" nez kādēļ šiem ļaudīm neiet pie sirds. Un tāpat viņus neinteresē Hlinura spriedumi par to, ka būtu vērts izpētīt seksa ieradumus dažādās valstīs un veikt to salīdzinājumu, piemēram, pētījums "The role of the Jewish blowjob".
Īstenībā jau man patīk šādas neķītras un mazliet perversas filmas ar apšaubāmu morāli un tikumību. Kad Hlinuram viņa māte jautā, vai viņš nejūt kompleksus no tā, ka ir bezdarbnieks un ir sabiedrībai uz kakla, viņš pavēsta, ka ja jau sabiedrība šādus apstākļus ir radījusi (dod viņam šādu iespēju), kāpēc lai viņam tādu neizmantot un ka viņa nākotnes plāni ir saņemt pensiju. Ļoti laba ir arī aina, kad Hlinurs met monētas vairākos stāvvietu automātos, tādējādi atstājot ceļu policistu bez iespējas iekasēt naudiņu, bet policists viņam visu laiku aizrāda, ka šāda rīcība varētu nebūt likumīga un pieļaujama.
Gluži saukt par fenomenālu kinolenti šo filmu es negrasos, bet tā:
a) spēja mani pārsteigt;
b) spēja mani sasmīdināt;
c) spēja mani izklaidēt.
Līdz ar to - trīsarpus līdz četras zvaigznes.
2008-03-15
comments powered by Disqus