Cassandra`s Dream
film — USA — 2007

7.0
Ar "Kasandras sapni" Vudijs Alens radīja jau savu trešo pēc kārtas filmu Lielbritānijā. Ar ko viņam apnikusi dzimtā Amerika - nezinu, bet tas ir fakts, ka pēdējā laikā viņš pasācis filmēt eiropiešu filmas. Lai arī - ne viņš viens. Kā nekā Frenks Ozs "Death at a funeral" filmēja Eiropā ar britu aktieriem. Un aktierus Alens ir dabūjis gana labus - Jūenu Makgregoru, Kolinu Ferelu un Tomu Vilkinsonu, bet filmas skaņu celiņu veidojis pats Filips Glāss.
Filma stāsta par diviem brāļiem - Īanu (Makgregors) un Teriju (Ferels), kuri abi ir iekūlušies mazliet finansiālās nepatikšanās un viņu rīcībā ir tikai viens "drošs" ceļš pie naudas un laimes. Žēl tikai, ka šis ceļš ir saistīts ar kāda vīra vārdā Mārtins Bērnss nogalināšanu. Šis Bērnss var panākt, ka Īana un Terija bagātais onkulis Harolds savas dienas beidz cietumā, bet Harolds to nevēlas un labprātāk atbalstītu savus māsas dēlus, ja tiem izdotos no Bērnsa atbrīvoties. Problēma ir vien tajā, ka nedz viens, nedz otrs nav rūdīti noziedznieki - viens palīdz savam tēvam restorāna vadīšanā, bet otrs ir automehāniķis. Līdz ar to sākotnēji viņiem ir diezgan grūti pieņemt šo piedāvājumu, bet beigās viņi piekrīt Bērnsu nogalināt un to patiešām veiksmīgi izdara. Problēma ir tikai tajā, ka Terijs šo notikumu pārmērīgi pārdzīvo un pamazām sāk nojūgties, satraucot ne vien brāli, bet arī onkuli, kurš atkal nejūtas drošs par savu ādu (vispār Vilkinsona atveidotais onkulis Harolds ir diezgan izteikts pretīgā izmantotājvaroņa prototips).
Lai arī "oficiāli" skaitās (proti - tā uzskata vairums kritiķu), ka šī filma nav diez ko veiksmīgs Alena darbs, bet man filma kopumā patika. Varbūt nekā īpaša tajā patiešām nav, tāda vienkārša spriedzes filma par nozieguma un soda tematiku, bet, manuprāt, filma savus mērķus realizē pilnīgi pietiekoši veiksmīgi un saistošā veidā.
2008-04-17
comments powered by Disqus