The Road to Wellville
film — USA — 1994

3.5
Redz, kā paiet pasaules godība - vēl 1991.gadā Alans Pārkers Īrijā režisēja absolūti nekomerciālo un satriecoši smieklīgo "The Commitments", kura gan mākslieciski, gan komerciāli kļuva par grāvēju, bet tikai trīs gadus vēlāk, kad viņa rīcībā bija viss - pietiekams finansējums (ap 15 miljoniem dolāru), vairāki izcili aktieri (ar Entoniju Hopkinsu priekšgalā) un pietiekoši pretrunīgi vērtējama tēma, viss, ko viņš spēja radīt, bija šī filma.

"The Road to Wellville" skatījāmies pēc Kimas ieteikuma, un man nākas atzīt, ka esmu absolūtā neizpratnē, kas šajā filmā būtu ieteikšanas vērts. Hopkinss šeit atveido doktoru Kellogu - Kellog`s pārslu, zemesriekstu sviesta un elektriskās segas izgudrotāju, kas vienlaikus bija slavens ar saviem maniakālajiem uzskatiem par seksu un tā lomu cilvēka dzīvē. Patiesībā pārējie filmas personāži varētu nemaz netikt pieminēti, jo "in the big picture" nekādas dižas funkcijas nevienam no viņiem nav (nekas, ka aktieru vidū ir Džons Kjūzaks, Deins Kārvijs, Bridžita Fonda, Džons Nevills utt.). Arī viens "The Commitments" varonis šeit piedalās - Kolms Mīnijs, kas spēlēja Džimija Rabbita tēvu, šeit ir veģetārietis - seksa ārsts. Varētu teikt, ka šī filma ir par liekulību un cilvēku par apsēstību ar veselīgu dzīvesveidu, taču veids, kā Pārkers to visu īsteno, ir tik balagānisks un neveiksmīgs, ka šī filma izvēršas par absolūtu laika šķiešanas pasākumu. Lai arī tā ir komēdija, visā filmas garumā, manuprāt, ne reizes nepasmaidīju - tur vienkārši nav nekā, par ko smieties. Ja, protams, tev neuzdzen smieklus tas, ka Hopkinsam šeit ir pielikti stulbi zaķa priekšzobi, kas dod viņam iespēju runāt tizli jokainā veidā. Kelloga vadītā "ārstniecības iestāde" ar tās netradicionālajām metodēm varētu būt kļuvusi par groteskas iemiesojumu, kaut ko līdzīgu, ko savā filmā "Lunacy" vienkārši satriecošā veidā īstenoja Jans Švankmajers, bet Pārkers tālāk par netrāpīgu un nekur nevedošu seksa humoru šajā filmā netiek.

Doktors Kellogs kā absolūtas atturēšanās no seksa un masturbācijas ellišķības sludinātājs patiešām varētu kļūt par pietiekami labu komēdijas varoni, taču šajā filmā tas viss ne pie kā nenoved. Filma ir absolūts balagāns, turklāt balagāns šī vārda negatīvākajā nozīmē - te runa nav par jautru dullumu, bet gan par haotisku sviesta bedri, kura potenciāli komiskas situācijas pasniedz visneveiksmīgākajā iespējamajā veidā un diezgan profesionāli veic skatītāja garlaikošanas uzdevumu. Filmas vērtējums IMDb - 5.3 man jau radīja zināmas aizdomas, ka šedevrs šī lente nebūs, bet faktiski tā izrādījās daudz vājāka, nekā es biju gaidījis.
2008-05-02
comments powered by Disqus