All Flesh Is Grass
book — USA — 1965

6.5
Klifords Saimaks ir viens no amerikāņu zinātniskās fantastikas lielākajiem autoriem, bet "Visa dzīvība zaļo" ne tuvu neskaitās viņa ievērojamākais darbs. Toties tas ir vienīgais viņa romāns, kas ticis izdots latviešu valodā.

Šis romāns vēsta par kādas Amerikas mazpilsētiņas iedzīvotāju negaidītu sastapšanos ar ārpuszemes civilizāciju. Viss iesākas kā izteikta mistērija - pēkšņi apkārt pilsētai parādās neredzama siena, kuru nevar šķērsot dzīvas būtnes, bet kurai cauri var izbraukt, piemēram, tukša automašīna. Te gan, manuprāt, veidojas zināms loģikas caurums - proti, braucot ar mašīnu cauri šai sienai, tā atpakaļ sviež tieši mašīnu, nevis cilvēku tajā, bet nu labi, tas lai paliek.

Tātad parādās siena, un vēl parādās pirms desmit gadiem bezvēsts pazudis pilsētas plānprātiņš vārdā Tapers. Galvenais romāna varonis - bankrotējis apdrošināšanas polišu tirgonis saņem piedāvājumu strādāt kādu mīklainu svešinieku labā. Mīklaina ir arī to sazināšanās forma - tie viņam piezvana pa nez no kurienes parādījušos telefonu, kam nav ne varu, ne ciparnīcas (mobilais telefons, kā varētu spriest). Protams, diezgan ātri kļūst skaidrs, ka šie mīklainie svešinieki ir citplanētieši. Tomēr lielāks pārsteigums ir tas, ka viņi ne tikai nav humanoīdi, bet ir augi. Jā - tā ir saprātīgu puķu civilizācija, kura ir uzkrājusi milzīgas zināšanas un caur kaut kādām durvīm laika telpā ir nonākusi pie Zemes durvīm. Jautājums tikai, kā cilvēki šīs puķes uzņems.

Patiesībā šis romāns nav nekāda sevišķi dziļa zinātniskā fantastika - gan tādā ziņā, ka no zinātnes, te ir maz, gan tādā, ka par sevišķi "gudru" es šo romānu arī nesauktu. Drīzāk tas ir tāds sci-fi trilleris, kas ir gan ļoti saistošs, to lasot - labi mani kā lasītāju noķēra, bet kas vienlaikus nav nekas pārmērīgi intelektuāls un atmiņā paliekošs. Domājams, ka pēc gada atcerēšos par to labi, ja vien faktu, ka tas bija romāns par saprātīgām puķēm. Tikām visu jautājumu morālie un psiholoģiskie aspekti šajā romānā kaut kā sevišķi labi nenostrādā un vismaz man nerada sajūtu, ka šī būtu no tām grāmatām, kas ietilptu sci-fi zelta fondā.
2008-06-12
comments powered by Disqus