Tuvalu
film — Germany — 1999

4.5
Es gribētu uzdot retorisku jautājumu: what the fuck? Ko pie joda domāja movielens.org, iesakot man noskatīties šo filmu? Es šajā saitā esmu aizpildījis vērtējumus vairāk kā piecsimt kinolentēm, un sistēma joprojām nav sapratusi, ka mani neinteresē eksperimentāls mēmais kino no Vācijas? Protams, varbūt pēc šīs filmas negatīvā vērtējuma turpmāk man vairs nedraudēs risks saskarties ar šādām filmām, bet laiku atpakaļ nepagriezt un tagad es esmu šo filmu redzējis, un mani tas nepriecē.

Kas man nepatika šajā filmā? Sāksim jau ar to, ka tajā praktiski nav dialogu, bet es esmu pārliecināts, ka tieši dialogi ir tas, kas mani parasti filmās visvairāk piesaista. Un šajā filmā ja kāds kaut ko ierunājas, tad tie ir lieli svētki, bet parasti vairāk kā no viena vārda frāzes nesastāv. "Anton!", tā laikam ir visbiežāk dzirdētā frāze šajā filmā.

Sižeta atstāstījumu "nolaupīju" no IMDb - autors jhaley(at)hotmail(dot)com:
In a desolate and colorless landscape stands a dilapidated bathhouse run by a puffed-up blind man, his long-suffering wife, and their son Anton, who does all the work. He`s lonely and unsophisticated, and he falls in love with the beautiful Eva, who comes to bathe with her father. When Eva and her father lose their home, they come to the bathhouse to stay, but bits of the ceiling fall on the old man and he dies. Eva blames Anton, and she seems to seek the arms of the brute Gregor. Can Anton win back her heart, get the bathhouse through a rigorous government inspection, and help keep his parents employed? Waiting out there somewhere is the paradise isle of Tuvalu.

Šajā atstāstījumā šķiet, ka "Tuvalu" varētu būt salīdzinoši interesanta filma, bet patiesībā tā tāda nav. Jā, uzfilmēta tā ir pietiekoši glīti, taču mani tomēr ļoti lielā mērā interesē arī darbība, un šajā filmā no tādas nav ne miņas. Protams, es apzinos, ka es varbūt vienkārši nespēju uztvert šāda veida mākslu, bet ja jau nevaru - tad nevaru, un varbūt man arī nevajadzētu sevišķi censties to saprast, jo tā ir vieglāk.
2008-12-11
comments powered by Disqus