Eto bilo tak davno
music — USSR — 1978

7.0
Faktiski laikam gan dienasgaismu šis ieraksts ieraudzīja tikai 1992.gadā, bet tapšanas gads tam ir un paliek 1978., un līdz ar to šim gadam to arī pieskaitu. Un līdz ar to varu arī piedot šim albumam stipri draņķīgo ieraksta kvalitāti, jo īstai padomju andergraunda mūzikai tādai ir jābūt.

Dziesmu te ir ļoti daudz, un laikam gan tās tapušas vairāku gadu garumā, līdz ar to stilistiski te novērojamas visdažādākās variācijas. Mani gan vairāk, protams, priecē tas, ka šeit ir atrodamas arī vairākas man tiešām tuvas Mašina vremeņi dziesmas, tādas, kuras es uzskatu par lieliskām sava laikmeta lieciniecēm. To vidū, protams, gribu izcelt "Marioņetki" - dziesmu, par kuru jau kopš septiņdesmitajiem gadiem Makarevičs apgalvo, ka tā ir vienkārši dziesma par leļļu teātri, bet, protams, ka neviens viņam šajā jautājumā netic. Vēl no zināmajām dziesmām šajā ierakstā ir atrodamas "Naš dom", "Ļudi v lodkah", "Maski".
Lielisks ir retro gabals "Soldat", vēl te ir virkne foršu dziesmu. Protams, ka 2008.gadā šī mūzika droši vien neizklausās ne uz pusi tik spēcīgi kā tajos laikos, kad "Mašina vremeņi" mūzika bija patiešām aktuāla, kad tai bija kaut kāda cita iekšēja doma, un tas ir mazliet sērīgi (lai gan vienlaikus - priecīgi). Protams, ka šie puiši, kas spēlē šīs dziesmas tur vēl ir pagalam jauni un droši vien pagalam naivi, Makarevičs izklausās pēc tīneidžera (un droši vien viņš tur tāds arī ir), aranžējumu dziesmām diezgan izteikti pietrūkst un kopumā droši vien daudz prātīgāks variants, kā iepazīties ar agrīno MM daiļradi, ir iegādāties viņu izlasi "Lučšije pesņi" 1979.-1985., kur ir gan jēdzīgāka dziesmu atlase, gan labāka skaņas kvalitāte.
2008-12-12
comments powered by Disqus