The Missionary
film — UK — 1982

6.0
Lai cik ļoti man gribētos apgalvot, ka jebkurš projekts, kuram kaut mazāko pirkstiņu pielicis kāds Monty Python dalībnieks, automātiski ir ģeniāls, tā diemžēl nav patiesība. Un pat tas apstāklis, ka šīs filmas scenārija autors, producents un galvenās lomas atveidotājs ir neviens cits kā Maikls Peilins, nevar padarīt "The Missionary" par lielisku filmu.

Ievērojot to, ka šī filma nekad nav bijusi nedz sevišķi populāra, nedz kritiķu atzinīgi novērtēta, būtu vietā jautājums - kāpēc tad es to vispār skatījos? Pamats tur ir gaužām vienkāršs - "Pole to Pole" laikā nokļuvis Kenijā pie kādas skolas Peilins pieminēja, ka tai jumtu uzlika pirms 9 gadiem viņa filmēšanas grupa. Apskatījos detalizētāk, ka filma, kas tur tika uzņemta, saucās "The Missionary", tad nu arī ņēmu un to noskatījos.

Peilins šeit atveido kādu misionāru, kas desmit gadus nostrādājis Āfrikā (darbība norisinās pirms apmēram simts gadiem) un tagad atgriezies pie savas līgavas, kurai viņš šo gadu laikā uzrakstījis 661 vēstuli, kuras tā cītīgi kataloģizējusi, jo viņai ir raksturīga apsēstība šajā jomā. Anglijas bīskaps pārbraukušajam misionāram ātri vien atrod jaunu uzdevumu - veidot misiju Londonas prostitūtām. Laba misija, vai ne? Un vēl labāka tā kļūst, kad izrādās, ka šo misionāru gultā mēģina iedabūt gan misijas vienīgā finansiālā atbalstītāja, gan vēlāk arī visas viņa "klientes". Vispār jau jāatzīst, ka šī ir diezgan sviestaina un muļķīga komēdija, kaut kas līdzīgs kā "The Road to Wellville" un kopumā filma "nevelk". Taču dažas detaļas tajā bija gana labas - kaut vai tas, ka pēc tam, kad misija zaudē savu sponsores naudu, tās uzturēšanas labad sievietes iziet ielās un atsāk nodarboties ar prostitūciju, lai iegūtu naudu, par kuru uzturēt iestādi, kas paredzēta, lai viņas atturētu no prostitūcijas. Tāpat laba bija aina ar misionāra mēģinājumu sarunāt par sponsoru kādu vietējo bagātnieku, kas misionāra monologa laikā ņem un nomirst un pēcāk viņa sieva atvainojas par radītajām neērtībām un apgalvo, ka iepriekš viņam nekad nekas tāds nebija atgadījies. Jā, un labs ir arī sulainis, kas izceļas ar katastrofālu nespēju jebko atcerēties un pastāvīgi visur apmaldās mājā, kuru viņš it kā pārzina. Pats Peilins jāatzīst, ka šeit nav neko izcils un reāli sakot "The Missionary" būtu daudz vairāk par labu nācis, ja tā būtu izveidota nevis par pilnmetrāžas filmu, bet gan par jaunu "Ripping Yarns" sēriju - jo šim Peilina/Džonsa seriālam tā tiešām izteikti līdzinās.
2008-12-17
comments powered by Disqus