The Usual Suspects
film — USA — 1994

7.0
"Parastie aizdomās turamie" ir viena no tām filmām, par kuru mēdz teikt, ka tajā iekšā ir "fiška". Zini, kā tas ir ar jauno Tarantino filmu (atsaucoties uz IT Crowd)? Labi, nav svarīgi.

Iepriekš šo filmu skatījies biju pie N.R., bet tas bija patiešām sen, varbūt ne gluži iepriekšējā gadu tūkstotī, bet ne mazāk kā pirms gadiem 6-7, tā ka patiesībā es no šīs filmas atcerējos tikai dažas detaļas, tai skaitā, protams, galveno no tām. Līdz ar to šo filmu skatījos šoreiz gandrīz kā jaunu un iepriekš neredzētu, bet tomēr papildu zināšanas man ļāva vieglāk uztvert nianses, kuras citādi būtu pagājušas garām nepamanītas (lai gan reāli sakot šīs nianses lielākoties nav tik ļoti būtiskas, lai tās tiešām vajadzētu pamanīt).

Filma stāsta par kādu mīklainu laupīšanu, kuras rezultātā gājis bojā ap divdesmit cilvēkiem, taču nav skaidrs, kādi bijuši šī nozieguma mērķi. Tagad kāds policijas detektīvs izjautā tipu vārdā Rodžers "Verbals" Kints (kuru atveido Kevins Speisijs), kas bijis viens no šī nozieguma dalībniekiem. Patiesībā atmiņā man bija palicis, ka šajā filmā būtu vairāk action un mazāk sarunu, taču izrādījās, ka bija otrādi. Sižets un notikumu gaita šeit ir visnotaļ samudžināti, bet lai uztvertu filmas mesidžu, patiesībā nav nemaz tik ļoti nepieciešams izsekot katrai niansei (tas ir viens no šīs filmas plusiem), lai gan tiesa, kas tiesa - wtf sajūta tās gaitā rodas pilnīgi pietiekami bieži (ja, protams, tu šo filmu neesi redzējis iepriekš). Kā jau to esmu ne vienu reizi vien uzsvēris, bandītu filmas (vai tās būtu ar mafiju saistītas vai nē) nav mans mīļākais kino tematiskais žanrs, taču reizēm šādas filmas mēdz izrādīties patiešām izcilas. Par "The Usual Suspects" laikam es tomēr neteikšu, ka tā būtu izcila filma. Manuprāt, tās ļoti augstā reputācija lielākajā mērā ir saistīta ar to vienu final twist, kuras dēļ filma it kā paceļas pāri sev pašai. Bet citādi tā ir tipiska "ok" kategorijas filma, nevis absolūta kino klasika.
2008-12-30
comments powered by Disqus