Murder by Death
film — USA — 1976

7.0
Man kopš laika gala ir patikušas gan "whodunit" stila detektīvfilmas (ja tās labi realizētas), gan šādu filmu parodijas (ja tās labi realizētas, kā piemēram "8 sievietes"), un "Murder by Death" ir diezgan tipiska šī žanra parodijfilma, kurā tradicionālā lauku mājā, kurai noslēgta visa pieeja, sapulcējas pieci pasaules labākie detektīvi, lai saskartos ar nebijušu izaicinājumu - noskaidrotu, kurš šajā mājā pusnaktī pastrādās slepkavību, nogalinot kādu cilvēku ar 11 (vai 12, nav svarīgi) naža dūrieniem mugurā. Šo detektīvu vidū ir parodijas par visiem klasiskākajiem literārajiem detektīviem - sākot ar variāciju par tēmu Erkils Puaro un beidzot ar standarta netīri runājošo amerikāni, kas līdzinās Semam Speidam. Jāatzīmē, ka šīs filmas aktieru vidū ir divi visnotaļ ievērojami personāži:
1) Pīters Selerss, kas zināms kā viens no 20.gadsimta vidus-otrās puses izcilākajiem komiķiem;
2) Trumans Kapote, kas vairāk zināms kā scenārists un visvairāk - kā "Breakfast at Tiffany`s" radītājs. Ja kas - Kapote par šo filmu saņēma Zelta globusa nomināciju par labāko kino debiju (nebūt nebūdams sevišķi jauns, ja kas).
Filmas sižets un personāžu attiecības, protams, ir samežģīti līdz vājprātam, bet ar to jau varēja rēķināties un kopumā šī filma šķiet tāda kā lielāka budžeta versija par "The end of the world as we know it" (kuru skatījos pirms kāda laika, jo tajā piedalījās... Džons Klīzs). Humors šajā filmā bija tieši tāds, kādu no tās varēja gaidīt - lielākoties pietiekami nevainīgs, bieži - slapstick veida, nekā pārāk inteliģenta, bet kopumā tāpat gana labi pasniegts, un filma kā tāda bija pietiekami atraktīva, gluži tāpat kā tās personāži. Iespējams, ka tīrā angļu izpildījumā šī filma būtu labāka nekā tāda amerikāniskā versija, bet - izklaide bija gana laba, un es nenožēloju, ka Movielens man šo filmu rekomendēja.
2009-02-25
comments powered by Disqus