Guest House Paradiso
film — UK — 1999

2.5
Pilnīgi noteikti sevi uzskatu par angļu komēdiju cienītāju, bet tas tomēr automātiski nenozīmē, ka jebkura "uz salas" tapusi kumēdiņfilma man būtu jāatzīst par pārāko kino šedevru, un "Guest House Paradiso" pilnīgi noteikti būs tas gadījums, kad komplimentus izteikt man ne prātā nenāks. Vispār šo filmu noskatījos tikai tālab, ka tā kļuva par kino debiju Saimonam Pegam, turklāt vēl vienā no lomām šeit ir arī Bils Naitijs. Attiecībā uz šiem diviem aktieriem arī "Guest House Paradiso" sakarā neko sevišķi sliktu pateikt nevaru - Naitijs īstenībā ir droši vien jēdzīgākais personāžs šajā šausmu stāstā, kamēr Pegs ir varbūt ne sevišķi atmiņā paliekošs, bet arī ne katastrofāls. Bet kopumā šī filma ir vienkārši drausmīga.
Kas īsti ir "Guest House Paradiso"? Man filmas skatīšanās procesā radās sajūta, ka Eids Edmonsons un Riks Majals izdomāja uztaisīt savu versiju par "Fawlty Towers", tikai neuzskatīja par vajadzīgu to padarīt smieklīgu, lielisko Klīza stila humoru aizstājot ar peņu jokiem, sišanas pa pautiem jokiem un zīmuļu ieduršanas acī (vai dibenā - atkarībā no situācijas) jokiem. Vidēji reizi desmit minūtēs filmā atgadās kaut kas tāds, par ko vismaz varētu pavīpsnāt, bet kopumā filma velkas neizturami ilgi un es tās pēdējās 15 minūtes noskatījos ātrās pārtīšanas režīmā - vienkārši savādāk to izturēt ilgāk vairs nebija iespējams.
Sižets? Īsti tāda te nav. Abi galvenie varoņi vada brīnišķa paskata hoteli, kas izvietots tieši blakus atomelektrostacijai, viņi ir rupji pret saviem viesiem, pastāvīgi mēģina tos aplaupīt, regulāri sit viens otru ar jebkādiem pieejamiem priekšmetiem... tas laikam arī viss. Nekā diži cita filmā īsti nav - ir kaut kādi sižetu aizmetņi ar dažādiem viesnīcas viesiem, bet īsti tas viss nekur neved un lielākoties kalpo tikai par savienojošo elementu, lai paskaidroto kārtējo situāciju, kad Edmonsons iebaksta Majalam ar sveci acī, bet tas pretī viņam saspiež olas.
Šo filmu skatījos pirmajā vakarā pēc ierašanās Zandebekā, kur mums notiks nākošā apmācību daļa. Pēc Prešovas pieredzes izlēmu šoreiz mazāku uzsvaru likt uz smagajām filmām un vairāk veltīties komēdijām. Pagaidām šķiet, ka šo lēmumu nožēlošu - salīdzinoši līķu apmazgātāju filma "Departures" man sagādāja daudz patīkamāku laika pavadīšanas veidu nekā šī pilnīgi nekādi režisētā, pilnīgi nekādi uzrakstītā un stipri vien draņķīgi nospēlētā filma, kuru droši vien neizglābtu pat Bazila Foltija parādīšanās epizodiskā lomā (un nē - viņš šeit neparādās, toties filma beidzas ar garu vemšanas ainu). Viena no sliktākajām filmām, ko esmu redzējis šogad. Varbūt pat pati sliktākā.
2009-06-28
comments powered by Disqus