Le voyage du ballon rouge
film — France — 2007

7.5
"Sarkanā balona lidojums" ir viena no tipiskākajām filmām, ko es varētu pieskaitīt noskaņu kino, kas Francijā šķiet ir īpaši izplatīts. Proti, tā ir viena no tām filmām, kas tavā vēderā rada siltas un patīkamas sajūtas, lai arī tu saproti, ka šai filmai faktiski nav nekāda sižeta, tajā nekas īpašs nenotiek un tai apakšā nav arī nekādu fenomenālo domu. Taču ir filmas, kuras tev skatīties nav garlaicīgi pat tad, ja tajās nav nedz dinamikas, nedz skaidras struktūras, nedz pārsteidzošu pavērsienu, nedz uguņu pilnu dialogu, nedz pāri malām strāvojošas seksualitātes. Un šī konkrētā filma ir īpatnēja arī ar to, ka tā nav vienkārša franču noskaņu filma, bet gan franču noskaņu filma, kuru režisējis ķīniešu režisors un filmai par melnrakstu izmantojis piecdesmit gadus vecu citu franču filmu, kurā vispār nav dialogu un kurā gandrīz bez pārtraukumiem tiek rādīts mazs zēns un liels sarkans balons. Patiesībā šīs filmas iespaidā noskatījos arī oriģinālu - 1956.gada "The red balloon", un pat īsti nevaru pateikt, kura no šīm filmām ir labāka un kura sliktāka.
Šī, jaunā filma, stāsta par kādu ķīniešu studenti, kas kļūst par auklīti franču bērnam. Ķīniešu meitene (viņu sauc Songa) Parīzē studē kino mākslu, un viņa ir liela filmas "Sarkanais balons" fane, un savu studiju ietvaros viņa veido filmu ar savu auklējamo zēnu un sarkanu balonu. Lai gan tā īsti saprast, vai ainas ar balonu šajā filmā ir domātas daļas no Songas uzņemamās filmas, vai arī nē, es vismaz nevarēju, un patiesībā arī necentos. Jā, puikas mamma ir ķīniešu leļļu teātra aktrise (nevis tā, kas vada lelles, bet tā, kuras balsī lelles runā), ne pārāk ar savu dzīvi apmierināta sieviete (viņu atveido kā allaž lieliskā Džuljeta Binoša), no kuras ir aizgājis vīrs un kuras vecākā meita negrib atgriezties pie mātes no Briseles.
Kā jau minēju, šī nav filma, kuras kvalitāti nosaka tās saturs. Tās kvalitāti nosaka franču filmām raksturīgākās iezīmes - absolūti nepiespiestā atmosfēra, reālistiskie varoņi, meistarīgie skati un viss cits, ko tu parasti gaidi un sagaidi no franču filmas.
2009-10-07
comments powered by Disqus