Radio Silence
music — USSR — 1989

6.0
Patiesībā man ir ļoti dīvaini klausīties šo Grebenščikova albumu, jo tas pagalam neiederas manā izpratnē par šo mūziķi un manā līdzšinējā pieredzē ar viņa ierakstiem. Te, protams, ir vesela virkne faktoru, kuras ietekmē šis albums nelīdzinās vairumam BG citu veikumu, bet būtiskākie droši vien ir tā tapšanas apstākļi - albumu BG ierakstīja Ņujorkā, bet producēja to Deivs Stjuarts, kas labāk zināms ar savu dalību duetā Eurythmics. Un tici man vai nē, bet Eurythmics un Akvarium ir diezgan atšķirīgu stilu grupas. Rezultātā arī Radio Silence ir daudz vairāk deju mūzikas ritmu nekā to esmu paradis no BG sagaidīt. Un instrumentālā puse ierakstam arī ir tāda, ka mani pat nedaudz biedē - tāda pārmoderni tehnoloģiska, kas liek domāt ne tikai par Eurythmics, bet arī par Depeche Mode un reizēm - arī par nedaudz trulākiem astoņdesmito gadu mūziķiem. Ai, nē - ne par trulākiem, jo Eurythmics jau pieminēju.
Tātad - tu pilnīgi noteikti šajā ierakstā dzirdēsi daudz bungmašīnu, skaļu sintezatoru ar diezgan monotoniem ritmiem, salīdzinoši ar citiem BG ierakstiem - visai vienkāršus tekstus - un... Enniju Lenoksu. Jā, arī Ennija piedalās vairākās šī ieraksta dziesmās. Tā kā es principā neesmu sevišķs šīs dziedātājas fans, mani tas pārmērīgi gan neuztrauc.
Jā, kas attiecas uz BG angļu valodu - valoda viņam varbūt arī ir laba, bet tipisks krievu akcents viņam arī ir. Ne tāds, ka man tas īsti traucētu, bet viņa balss kaut kā vienkārši nešķiet īsti labi radīta angļu valodai, un līdz ar to man labāk patīk tas pārītis šī ieraksta dziesmu, kas ir krievu valodā - "Молодые Львы" un "Китай". Pēdējā, ja kas ir Aleksandra Vertinska dziesma, un kādus gadus vēlāk BG ierakstīja pat veselu albumu ar Vertinska dziesmām, kas man liek domāt, ka viņš pilnīgi noteikti ir šī dziedātāja fans. Bet es tomēr teikšu, ka manis pēc labāk lai viņš fano par Vertinski un nevis par Deivu Stjuartu.
Nē, es neapgalvoju, ka stipri lipīgā šī ieraksta tituldziesma "Radio Silence" būtu sliktāka par lielu daudzumu astoņdesmito gadu hitu, bet vairāk kā kādas dažas šādas dziesmas viņa izpildījumā man klausīties negribās. Un manā gadījumā pilnīgi noteikti nevar runāt par to, ka es šo ierakstu nenovērtēju tālab, ka tas kaut kā grauj manu krievu patriotismu vai ko tamlīdzīgu, gluži vienkārši man šis albums nešķiet īpaši labs, un ar to ir pietiekami. Vismaz es nedomāju, ka mans spriedums par šo ierakstu būtu savādāks, ja es nezinātu, ka tas ir BG, kas to ierakstījis.
2009-10-16
comments powered by Disqus