Canadian Bacon
film — USA — 1995

2.5
Pasaulslavenais dokumentālo filmu režisors un provokators Maikls Mūrs ir viens no tiem cilvēkiem, kuriem ir vienlīdz daudz atbalstītāju un noliedzēju un kura filmas allaž izpelnās lielu publicitāti un rada spraigas diskusijas sabiedrībā. Es sevi drīzāk uzskatu par Mūra cienītāju nekā otrādi, līdz ar to man gana interesanti šķita noskatīties šo filmu, kas ir viņa vienīgais mēģinājums mākslas kino žanrā.
Ilgi man neizdevās atrast kompāniju, kurā noskatīties šo filmu, un šodien šāda kompānija atradās. Jāatzīst gan, ka tā nebija diez ko liela (skatījos filmu vienatnē) un tomēr - esmu "Canadian Bacon" noskatījies.
Diemžēl man nākas atzīt, ka tiem maniem draugiem, kuri spītīgi atteicās ar mani izbaudīt Mūru kā komēdijas režisoru un producentu, bija pilnīga un absolūta taisnība. Šī filma, kura satirizē par diezgan nopietnām un sāpīgām tēmām, ir gluži vienkārši stulba un nesmieklīga un absolūti nesasniedz savus mērķus. Šķiet, ka Mūrs ar šo filmu ir mēģinājis radīt savu versiju izcilajai Kubrika "Dr Strangelove", taču diemžēl sanācis no tā ir čiks vien. Filmas premisa ir pietiekami aktuāla - tā stāsta par ASV prezidentu, kurš nepietiekamas popularitātes dēļ ir spiests uzsākt karu un nespēj atrast labāku pretinieku par Kanādu. Patiesībā līdz karam gan lieta neaiziet, jo amerikāņiem vajag Auksto karu un nevis īstu karadarbību, taču arī tāpat problēmu rodas gana daudz, kad pāris idioti no Bafalo (ja nemaldos) izlemj ņemt savās rokās cīņu pret bīstamo ziemeļu ienaidnieku.
Pirms skatīties šo filmu, es iztēlojos, ka "Canadian Bacon" varētu būt asprātīga un nežēlīgi nesaudzīga filma, pēc kuras skatīšanās man pamatīgi sāpēs vēders, tik daudz smējies es būšu. Diemžēl izrādījās, ka Mūra mēģinājumi radīt komēdiju labākajā gadījumā sasniedz Weird Al Yankovic parodijdziesmu kvalitāti, bet pat to - ne vienmēr. Šī filma ir balagāns šī vārda vissliktākajā nozīmē, tajā nav nekā tāda, kas liktu man par šo filmu domāt pozitīvi. Briesmīgi dialogi, absolūts trulisms kas attiecas uz pašu kanādiešu rādīšanu, apnicīga un atkārtota viena un tā paša stulbuma malšana. Vienīgais, ko labu varu pateikt - šeit nav joku ar pirdieniem, kakām un vemšanu un falliski joki arī ir tikai daži. Bet citādi - stulbuma kalngals, kaut kas pielīdzināms sliktākajiem brāļu Veijansu veikumiem kino lauciņā.
Godātais Mūra kungs! Lūdzu, nekad un nekādos apstākļos vairs neuzņemiet "mākslas" kino! Jums tas gluži vienkārši nesanāk. Šo pašu ideju "South Park" realizēja vismaz 10 reizes labāk.
2009-11-01
comments powered by Disqus