A Sense of Reality
book — UK — 1963

8.0
Atbilstoši Wikipedia ierakstam šajā stāstu krājumā būtu jābūt septiņiem stāstiem, kamēr manā izdevumā ir tikai četri. Taču izrādījās, ka sākotnējā variantā patiešām grāmata tika izdota ar šiem četriem stāstiem, bet pārējie pievienoti atkārtotos izdevumos. Lai lieki nečakarētos, pieņemšu, ka ar šiem četriem stāstiem pietiek.
Tātad - par katru stāstu atsevišķi:
Apjomīgāis krājuma stāsts saucas "Under the garden", kas tiek dēvēts pat par mini romānu. Tas stāsta par kādu vīrieti, kurš tuvu savas dzīves izskaņai atgriežas ģimenes dzimtajās mājās, jo viņu visu mūžu ir vajājis kāds stāsts, ko viņš pats uzskata drīzāk par savu sapni, par slēptām bagātībām, ko viņš atradis pazemē zem salas mājai pieguļošā ezera vidū. Atgriezies mājās, viņš sastop savu skeptisko brāli, kas viņu uzskata par pasaules blandoņu (par tādu viņu padarijis līktenis un tēvocis, atstājot māju mantojumā brālim), kurš apgalvo, ka ezers ir tikai sīks sekls dīķis. Varonis atrod sevis paša bērnībā sacerētu stāstu par tām pašām bagātībām un atceras arī savas fantāzijas (atmiņas), kas ar stāstu īsti nesakrīt. Tur parādās dīvains vienkājains vīrietis, kas dzīvo pazemē ar savu ne mazāk dīvaino siveu/māsu - viņi abi ir neglīti mutanti (kaut kas līdzīgs tādiem, kas pazemē mitinās Futuramā), un pie viņiem varonis nodzīvo vairākas dienas.
"A visit to Morin" - kārtējo reizi Grīns pievēršas tēmai "katoļu rakstnieki" - proti, rakstniekam, kuru visi uztver par kristīgas literatūras pārstāvi, bet kurš patiesibā ir šaubu plosīts cilvēks, kas vēl turklāt ilgāku laiku ir bijis atrauts no baznīcas un tagad nezina, vai viņā vēl varētu atdzimt ticība vai nē.
"Dream of a strange land" - kādā vācvalodīgā zemē pensionēts medicīnas profesors vispirms paziņo savam pacientam, ka tam būs jāliekas slimnīcā, lai ārstētos no lepras (kas šo pacientu ļoti satrauc, jo viņš saprot, ka pēcāk viņš vairs nekad netiks pie darba), bet tad - drīzāk pret savu gribu nevis atbilstoši tai - piekrīt savā mājā uzņemt kāda ģenerāļa jubilejas ballīti, kuras laikā māja tiek pārvērsta par azartspēļu namu. Un pats profesors šajā pasākumā jūtas pagalam nevietā.
"A discovery in the woods" - postapokaliptiskā pasaulē kādā zvejnieku ciematā, kur visi ir viens otram radi, pieci bērni dodas klejojumos tālāk nekā viņiem ir atļauts, un atrod senās civilizācijas paliekas.
Atšķirībā no nesen lasītā "May we borrow your husband", šis stāstu krājums man ļoti patika. Jā, tā apjoms ir minimāls - bet šajos četros stāstos Grīns pasaka ļoti daudz, turklāt katrs stāsts ir pilnīgi atšķirīgs no pārējiem, ar citu noskaņu, citā stilā. Patiešām lieliska lasāmviela!
2010-08-19
comments powered by Disqus