Jonathan Creek: Season 3
film — UK — 2000

6.0
Turpinu kritizēt katru sēriju atsevišķi, tāpat kā to darīju otrajā sezonā (varu arī piebilst, ka seriālā parādās vairāk action, zaudējot līdzību ar Šerloku Holmsu un pietuvojoties mūsdienu tradicionāliem detektīvgabaliem, kas manās acīs ar nav nekāds pluss).
"The Curious Tale of Mr Spearfish" - kaut ko tik idiotisku man sen nebija nācies redzēt - jau pati doma, ka kaut kādi valdībnieki tēre milzu resursus, lai padarītu laimīgu ārlaulībā dzimušu karaliskās ģimenes atvasi (mūsdienās, nevis pirms vairākiem gadsimtiem!), pati par sevi neiztur nekādu kritiku. Taču izvēlētie paņēmieni ir vēl sliktāki. Kur kādam var ienākt prāta doma, ka pārītis pie naudas var tikt pēc tam, kad džeks it kā pārdevis savu dvēseli nelabajam? Vai tiešām kādam šķistu, ka kristīgi audzinātai meitenei tas varētu patikt, ka viņas draugam ir nauda no sātana? Turklāt - viņam un nevis viņai. Un kādā veidā viņas laimi veicinātu tas, ka viņas vīrs pārguļ ar prostitūtu? Pilnīgākais absurds visos līmeņos, ieskaitot to, ka džeku vēsi varēja patiešām nošaut suteneris.
"The Eyes of Tiresias" - ne pārāk lielu uzticību man vieš tas, ka cilvēks varētu uztvert par nosapņotu saturu, kas viņam pie auss miegā skanējis no kompaktdiska. Nav arī skaidrs, uz kāda pamata policija varētu noticēt, ka slepkava ierakstījis kompaktdiskā pastrādāto noziegumu. Un vispār - kāpēc tam tipam vajadzēja izdarīt pašnāvību? Vai maz būtu valstu, kur viņš varētu ar savu naudu patverties no likuma garā locekļa?
"The Omega Man" - nav skaidrs, kāpēc ASV valdība tic viltus citplanētietim. Nav skaidrs, kāpēc viltus zinātnieks dod Džonatanam mājienu, kā viņš ir izspēlējis triku. Nav skaidrs, kā armijnieki neatrod dzīvsudrabu paši.
"Ghosts Forge" - šajā sērijā vienīgais pluss bija triks, kuru izspēlē Medija, lai izgaistu pati - tas ir veikls un asprātīgs. Kas attiecas uz sižetu - lielākais loģikas caurums, kādu var iedomāties, saistīts ar to, ka policijai vajadzētu uzreiz identificēt, ka Ghosts Forge nogalinātais vīrietis nav tas, kas šajā mājā dzīvojis 20 gadu garumā (vai patiešām viņu pilnīgi neviens nekad nebūtu redzējis?), drīzāk otrādi - policijai vajadzētu viegli identificēt mirušā personību, jo nekas neliecina, ka viņš nekad nav bijis sodīts.
"Miracle in Crooked Lane" - sāksim ar to, ka slepkavam bija risks, ka viņa noziegumam būs liecinieki, neatkarīgi no viņa it kā perfektā alibi, jo šis jau nu gan būtu tas gadījums, kad policija iedomātos pārbaudīt alibi ticamību.
"The Three Gamblers" - šo sēriju Liene noskatījās vienatnē, nevaru neko komentēt.
Ziemassvētku speciālizlaidums "Satan`s Chimney" - ja policijas balistikas eksperti varēja novērtēt, no kāda attāluma izdarīts šāviens, viņi pilnīgi noteikti būtu varējuši pateikt, ka šāviens izdarīts no durvju puses un nevis no loga - un man gribētos redzēt, kā šis džeks varēja tik perfekti izsist ar cirvi durvis un ar to pašu cirvi bez jebkāda tēmekļa palīdzības tik veiksmīgi nošaut aktrisi. Slepkavības pasūtītāja rīcība, ne tikai dodoties uz aizdomīgo pili, bet ļaujot sevi sakalt važās, arī nešķiet sevišķi ticama.
Pēdējās divas sērijas šajā sezonā (viena - atbilstoši Lienes stāstītajam) ir jau pilnībā atkāpušās no sākotnējiem Jonathan Creek principiem, kur galvenais varonis nedemonstrē austrumu cīņas prasmes. Plus ne pārmērīgi laba šķiet doma, ka sākot ar ziemassvētku sēriju šajā seriālā vairs neparadās Karolīna Kventina, bet viņas vietu ieņēmusi seksīgākā un mazāk ticamā Julia Sawalha.
2011-08-29
comments powered by Disqus